August 27, 2011

ala... ramadan dah nak pergi.. :(

hai semua.. is kat kampung sekarang ni.. :) macam mana persiapan raya?? is balik buat 2 kuih je.. kek batik dengan cornflake madu.. huhu.. tapi kek batik dah habis dah.. kena buat balik la jawabnya.. hahaha... :D
sedih kan ramadhan dah nak habis.. :( hari ni is rasa dugaan besar sangat... dah dekat 2 minggu is ada tonsilitis.. ala.. tonsil yang bengkak tu... dah makan antibiotik tapi masih belum baik lagi... sakit sangat tekak.. terutama bila nak telan.. kat negeri sembilan ni panas sangat... huhu.. syukurlah kurang sikit 2,3 hari ni.. tapi hari ni panas juga... bila dah petang tu.. tekak pun dah kering sangat.. nak telan air liur pun perit sangat... Allah... sabar je.. bertahan!! sebab tak nak lah berbuka puasa... ingat nak makan ubat tahan sakit dah tadi... tapi syukur masih mampu bertahan sampai berbuka.. :)

ni la antibiotik nye.. erythromycin... 

huwaaa... kamu semua!!! antibiotik ni sangat lah tak sedap!!!!* mana ada ubat yang sedap kan -.-' gambar ni ambil dari cik google je... huhu.. tinggal ada beberapa hari kena habiskan antibiotik ni.. tapi masih tak baik lagi... 
sikit nasihat untuk yang ada tonsilitis:
  1. minum air suam dengan banyak
  2. kena dapat rehat yang cukup
  3. makan lozenges contohnya macam strepsil *brand lain pun boleh
  4. kalau sakit tekak.. makan lah panadol.. kadang-kadang orang ingat panadol untuk ubat demam je.. sila la faham panadol juga hebat untuk mengurangkan segala kesakitan..

notakaki: dugaan nya lah puasa tahun ni... hihi.. :) sori is lama tak update blog.. malam ni is nak jenguk-jenguk mereka yang follow, komen and meninggalkan link kat blog is... :)


5 comments:

asamasin said...

tuh la..tunggu gak update bru.. :D

monster kecik said...

mst perit je tekak kn? huuu..moge cpt sembuh :)

Muasis said...

menurut saya, tak baik makan antibiotik erytomycin terus menerus untuk sakit tonsilitis. nanti kadar antibiotik di dalam tubuh bakal naik. saya sarankan makan saja

cotrimoksazole 480 mg 2x hari
phenylpropanolamine HCL
chlorpheniramine Maleate / ctm
Dextromethorphan HBr

semoga bermanfaat

rosatikahahmad said...

get well soon isma..!!

iSmaZuRina said...

asamasin: lepas raya ni jarang-jaranglah update blog.. tinggalkan laptop kat rumah.. huhuhu.. :(

monster kecik: tq dear.. :)

Muasis: tq for the advice... tapi is ada allergic rhintis.. so.. doc mungkin takut nak bagi any sulfa contain antibiotic.. takut is ada allergic.. yang lain tu makan jugak.. tapi still not well.. regarding the antibody.. seminggu yang pertama kena tonsilitis is tak makan pun antibiotik.. hoping that my own body can fight it.. but then the tonsilitis was still there plus the fever.. huhu

ros: tq.. :)