July 29, 2011

friends and allies..

sejak peristiwa itu berlaku, aku akur dengan takdir ilahi... aku bukan sahaja kehilangan peluang malah kehilangan  orang-orang yang satu ketika dahulu menjadi tulang belakang.. memberi semangat dan dorongan.. kesibukan mereka.. tidak lah dapat dinafikan bukan? syukur juga masih ada yang sudi bertanya khabar..
tapi kian lama kian hilang semuanya.. bukan aku mengharapkan mereka.. egokah aku?? aku kah yang patut memulakan dulu??
atau mungkin aku perlu mencari haluan yang baru...mencari mereka-mereka yang baru untuk aku sayangi..

'...jangan risau, aku ada...'
'...kalau ada pape masalah bagitau je aku...'
'...sabarlah..sesungguhnya ada hikmah di setiap kejadian...'

hahaha.. kata-kata memang mudah kita lafazkan... yang tersurat itu tidak lah seindah yang dilafazkan... tegakah aku untuk mengganggu kalian walaupun berjuta masalah yang perlu digalas? lantas aku cuma mampu berkata..

'... tq sbb concern.. aku ok je....'
'....aku macam biasa je...'



cukuplah dengan perkataan 'sabar'... cukuplah juga dengan kata-kata 'sudah ketentuanNya' dan juga kata-kata 'ada hikmah'.. aku sudah cukup sabar, faham dan terima apa yang dah berlaku...kalau tidak sudah lama hilang jejak aku dimuka bumi Allah... kerana masih ada iman di hati.. serapuh mana pun belum sampai ke arah  yang memusnahkan diri..



notakaki: jangan sesekali memberi harapan sekiranya belum yakin boleh dilunaskan... aku cuma mahu berbicara seperti dahulu.. tidak terlalu fokus tentang sesuatu topik.. 



July 28, 2011

bola oh bola...

arggghhhhh.. sakitnya hati tengok malaysia vs singapore malam ni.. aku tak kisah kalah tu.. although defend entah macam budak sekolah main.. aku still sayang harimau malaya... yang aku angin satu badan pemain-pemain singapura... elok sangat lah nama kau tu.. singaPURA.. singapurapura... main sikit tergolek.. bukan ada orang tolak kau pun... kau yang jatuh sendiri... pemain malaysia pun jatuh jugak.. relax je.. kau ada osteoporosis ke wei??? patah tulang sana-sini... yang si keeper plak acting sakit kepala... sakit kepala ke sakit otak... elok sangatlah perangai kau kan.. kalau dah tau ada masalah otak/mental tak payah main... jangan nak buat melodrama pula kat padang tu.. kalau nak berlakon, jangan masuk padang... tak sesuai tempat wei...



nak komen juga pemain malaysia... awal-awal macam hambar melampau... passing pun salah... terburu-buru sangat... padahal tak nampak ke ada yang lagi available kat kiri kanan... janganlah tunnel vision sangat... main hantar depan je... strategi wei.. aku taklah pandai bola ni.. tapi tengok mereka main... macam yakin tak yakin je.. geram lah jugak.. safee tu susah nak dapat bola sebab teamwork yang haprak.. syukur ada keeper yang best... k.fahmi..


notakaki: tiba-tiba excited terlebih.. hahaha... papapun aku proud juga dengan harimau malaya... belum ade rezeki nak naik next level.. tapi kalau lain kali main macam haprak.. siap kau harimau.. aku suruh kau menari chicken dance.. hahaha.. gurau je.. i love malaysia.. :)

a tiring day.. :(

sorry yesterday i didn't post anything to my dearie bloggie.. hihi.. it was just simply because yesterday i was busy reading someone's else blog.. recently, interested in the politics.. hehehe... so i do some reading both from the government side and also from the opposition party.. just to open my eyes for the coming elections.. now i know which side to choose..
really tired for this past 2 days.. tired of doing nothing.. hahaha.. today i went 3hours for evening nap.. i nearly missed my Asar prayer.. huhu... i completely blackout on the bed.. syukur, i still have time to perform the prayer even at the very last moment..
malaysia vs singapore today.. as a very patriotic malaysian citizen of course i will always support my country.. lose or win it doesn't really matters right?? it is part and parcel of a game... one team has to lose in order to declare the winner.. unfortunately, i can not go and watch the match myself.. :( no money and no transport as well.. what to do? just watch from the television.. which i also don't have.. huwaaaaa..... :(


yesterday night, i ate a lot of durian.. 'RM9/person and eat all you can'.. i was really like intoxicated by durian today.. i smell like durian, my breathe, my sweat also smell like durian... =( i can't even think properly today as the durian's smell really a bothersome.. hahahaha.. troubles that i had to face after eating binges of durian...


footnote: thank you to all friends and loved one who patiently try to humour me.. despite the fact that i'm not very happy lately...thanks a lot ya.. 




July 25, 2011

Really need booster!

i'm feeling down lately.. i really need something to boost my spirit sky high.. i really need someone that i could share the pain i'm having inside.. somebody who could understand.. a lot of things happen lately.. and when i look around me, i realised no one was standing beside me..




i really don't like how i'm constantly sad

i feel like i've spent years burying myself underground. i needed to escape and i couldn't take the pain. i was alone and no one could hurt me. it got too lonely and now i want out.. but i don't know how.. i can't be fixed.. i'm all screwed up aren't i? i've been pulled in so many directions until i don't know which way to go.. i have to admit that they were my mistakes none others.. therefore, i have to bear the consequences alone.. 

sadness was measured not through the amount of tears shed
but on how many times the smiles was faked just to hide the pain..

it's time to move on.. but somehow or another, i just can't as the memory is intact.. and the pain keeps on repeating... 

'You’re not scared of the dark, you’re scared of what’s in it. 
You’re not afraid of heights, you’re afraid of falling
You’re not afraid of the people around you, you’re afraid of rejection.
You’re not afraid to love, you’re just afraid of not being loved back.
You’re not afraid to let go, you’re just afraid of accepting the fact it’s gone.'



Footnote: everything hurts.. i just want to disappear...




July 24, 2011

just another 11 weeks..

15 minggu sudah berlalu... kadang-kadang terasa masa pantas meninggalkan aku.. tapi ada juga kala yang aku rasakan bilakah ia akan berakhir.. mampukah aku untuk melangkah lebih jauh.. meninggalkan masa silam dan memulakan hidup yang baru..
tiada banyak perubahan yang aku rasakan.. mungkin kerana tidak banyak yang aku usahakan untuk berubah.. aku tahu, aku tak patut begitu.. aku cuba dan terus cuba.. kadang-kadang aku rasakan semangatku kian pudar.. tapi adakala semangatku panas membakar..



aku tahu aku perlu berubah supaya kegagalan masa silam tidak berulang kembali.. sudah banyak air mata yang tumpah menangisi, juga kata-kata yang menasihati..

'malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting untuk menjamin kajayaan yang bernilai'



notakaki: just another 11 weeks... 

July 23, 2011

alahai emak..

semalam masa aku telefon rumah.. mak tanya bila nak bawa pakwe balik rumah.. alahai emak.. siapa lah nak kat anak emak ni.. mak jangan lah tanya bila nak bawa balik.. you broke my heart into pieces la mak... :P jangan lah sebab bangah dah bawa balik makwe dia, kak lang pun kena juga... kak lang dah suruh mak carikan, mak taknak... kak lang memang tak berapa pandai hal-hal berumah tangga ni... kalau tak nak kahwin boleh tak mak??? tapi kak lang nak baby... macam mana tu?? kalau mak nak sangat kahwin-kahwin ni.. mak saja lah yang kahwin.. hihi.. gurau je.. kak lang okay je mak oi.. kak lang muda lagi le... baru nak masuk 24.. hehehe.. 'muda la sangat... kawan-kawan ko anak da 2,3 tau!!'



notakaki: tak apa lah.. dah jodoh mereka awal.. jodoh aku lambat lagi... sekian.. huhu.. T__T

July 22, 2011

sudah terang lagi bersuluh!!



waktu belajar sejarah dulu aku selalu tertanya-tanya.. zaman paleolitik, mesolitik and neolitik tu benar-benar wujudkah?? kalau wujud, bila pula nabi adam a.s diturunkan ke bumi? sebab waktu zaman batu dulu, manusia dikatakan tidak berpakaian, tinggal di dalam gua, tidak pandai berkata-kata.. bukankah di dalam al-quran ada menceritakan peristiwa nabi-nabi Allah sudah pandai berkomunikasi, mereka bentuk, belayar.. malah nabi adam a.s sudah bijak menyebut dan membezakan benda-benda yang ada di alam semesta.. maka itukah jenis manusia yang ada pada zaman paleolitik? bukankah setiap rasul dan nabi yang diutuskan Allah itu berperanan sebagai pendakwah memimpin kaum/puak/kelompok masyarakat yang berada pada zamannya.. bukankah rasul-rasul dan nabi Allah itu sudah pandai mengira, mengkaji bintang, berburu, menjahit pakaian seperti nabi idris.. katanya manusia di zaman paleolitik tidak berpakaian dan hanya berburu untuk mencari makanan.. sangat bertentangan dengan apa yang ada di dalam al-quran..
pernah juga aku tanyakan pada diri sendiri.. zaman dinasour tu bila pula? konon yang aku belajar sains dulu haiwan ni berevolusi.. malah Darwin mengatakan manusia itu adalah revolusi ape (monyet)..
video di bawah ini ada menerangkan segalanya... harap semua sedarlah... yang mana mitos, yang mana benar..
sesungguhnya al-Quran jugalah sebaik-baik kitab yang Allah turunkan kepada umat manusia...


sempena bulan ramadhan yang bakal menjelang ni.. apa kata kita semua meluangkan masa sedikit membaca al-quran dan tafsirnya sekali.. jangan biarkan hidup terus dalam mempercayai sesuatu yang batil...


notakaki: credit to the person who really put a lot of effort to make this video... :)

July 21, 2011

sedarlah wahai saudara seagamaku!



sedih hati bila terbaca di akhbar mahupun di laman-laman web dan blog, saudara muslimku bertelagah hanya kerana perhimpunan Bersih tempoh hari.. masing-masing menuding jari ke semua arah... tetapi pernahkah anda merenung sendiri, sempurnakah anda untuk melabelkan seseorang itu dengan kata-kata yang keji.. mengatakan Dato' Najib itu b**i, bangsat, mengatakan Tok Guru Nik Aziz dan A. Samad said itu bodoh, tidak berotak.. mengatakan polis itu anjing.. siapakah anda?? Allah ada bagi mandat ke kepada anda semua?? masing-masing berhujah seperti bijaksana... tahukah anda umat islam dilarang menghukum seseorang tanpa menyelidik... yang sesungguhnya layak memberi hukuman itu hanyalah Allah kerana Allah itu Maha Mengetahui, Maha Mendengar, Maha Melihat apa yang ada di langit dan bumi.. Yang Maha Adil..

Firman Allah:

“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.”
Surah al-Hujurat, 6

Daripada Abu Darda r.a, katanya, Rasulullah sa.w bersabda yang bermaksud:

“Aku memohon  kepada Rasulullah s.a.w: Wahai Rasulullah, doakanlah (kecelakaan) bagi  orang-orang musyrik. Rasulullah menjawab: Sesungguhnya aku diutus bukan untuk melaknat (mengutuk), tetapi aku diutus untuk memberi rahmat.”



Jangan tergesa-gesa mempercayai sesuatu berita,dan jangan juga terlalu cepat menafikan... saya juga turut menonton video yang di post di facebook, di blog.. kebanyakannya berunsur provokasi dari kedua-dua pihak.. Sepatutnya jangan dilabelkan ulama' BN atau ulama' PAS.. jika seorang ulama' memberi hujah tidak salah anda mendengar hujah ulama' kedua, ketiga, keempat dan seterusnya... cari di mana persamaan dan perbezaan.. kaji hadis yang mereka sampaikan.. mereka juga manusia yang bukan sempurna dan melakukan kesilapan... jika bercakap seperti orang bijak pandai... seharusnya tindakan dan pemikiran juga haruslah seiring dengan percakapan yang anda bicarakan..
bukankah Nabi Muhammad S.A.W telah mengajarkan umatnya cara bercakap, cara berfikir, cara menyuarakan pendapat dan cara menyelesaikan permasalahan dengan cara yang santun.. jadi saudara ku sekelian mengapakah anda menyakiti antara satu sama lain.. apabila ada yang cuba menyedarkan anda supaya berdamai dengan menyebut nama Allah dan Rasulnya anda balas pula dengan cacian kepada mereka..

Rasulullah berpesan:

'Seorang mukmin bukanlah tukang mencela, tukang melaknat orang, tukang berkata kotor, tukang berkata kotor,dan berkata rendah... Syurga itu diharamkan bagi setiap orang yang berkata kotor untuk memasukinya..'  


Firman Allah lagi:

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik. “bukanlah tergolong daripada orang mukmin yang suka mencela, mengutuk dan mengeji. Dan bukan pula mereka yang berlidah kotor.” (an-Nahl: 25)


sepatutnya, kita umat Islam, umat Nabi Muhammad S.A.W yang hebat... gunakan akal fikiran yang Allah kurniakan untuk berfikir.. jangan mengikut nafsu marah untuk bertindak..


“Dari ‘Atiah r.a, dia berkata, Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api dan sesungguhnya api itu terpadam dengan air, maka apabila salah seorang dari kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk (riwayat Abu Daud).”

tiada untungnya kita bertelagah dan menuding jari kepada sesiapa... sebaiknya mari perbaiki diri sendiri.. mohon petunjuk Allah.. Yang benar pasti akan menang... pada pandangan saya, berpolitik la secara sopan dan penuh hemah mengikut ajaran al-Quran dan Sunnah.. 



notakaki: mari perbaiki amalan.. jika mahu komen, komen jugalah dengan berhemah ye... terima kasih sangat.. last but not least, saya cuma berkata secara general dan tidak berpihak kepada sesiapa.. maaf kalau ada salah dan silap... saya sayang saudara seagama saya...


July 20, 2011

sesuatu yang comel...

..chipmunk..

fennec fox

..lion cub..

..momonga..

..tiger cub..

dwarf angora rabbit aka teddy bunny

...sugar glider..

apa ni ek?? tapi kamu sangat comel... kalau kamu bukan anjing atau b*** mahu bela kamu boleh kah??


notakaki: wah... comel nya mereka... bolehkah mahu mereka semua jadi haiwan kesayangan saya... nak peluk hari-hari.. hahahaha




July 19, 2011

being hacked?? virus?

laptop kena hacked atau ada virus?? macam mana nak tahu?? well, biasa after you install something or ter'click' apa-apa link yang inappropriate boleh la komputer/laptop anda di hacked atau dimasuki virus..
selalu berlaku pada Yahoo Messenger atau apa-apa medium chat yang lain... jadi, kalau tiba-tiba kawan bagi link suruh click tu jangan lah dengan suka hati je terus tekan.. mungkin boleh tanya kawan dulu website apa yang die link kan ke chatbox kita kan?? kalau betul dia bagi for what ever reason okay lah.. kalau tak tu yang jadi masalah kan?? 
biasa nya.. akan keluar lah link tu kepada kawan-kawan yang ada dalam friend list anda.. dan menjangkiti orang lain.. kadang-kadang boleh menyebabkan processor anda lambat atau terus hang.. kalau tengah buat kerja atau assignment terus rasa tension kan??
ok.. terbebel panjang... apa nak buat ye??


mula-mula uninstall dulu latest program yang you download yang jadi punca masalah tu.. kalau ym.. uninstall jugak.. lepas tu..
1. sila pandang screen laptop/komputer kiri bawah.. nampak tak? ada program(window98), vista n window 7 ada benda bulat tu.. 
2. click la kat situ
3. kat bahagian search tu taip system restore..
4. kalau jumpa click kat situ... 
5. dah keluar box tu.. cuba ingat balik bila anda terclick benda yang menyebabkan laptop or YM menjadi gila.. hehe.. pilih lah masa sebelum tu.. kalau tak ingat.. cubalah tekan recommended tu.. and tekan next..
6. kalau ada benda penting yang anda simpan kat laptop after laptop tu jadi gila.. sila la save kat mana-mana dulu.. thumb drive ke.. or external.. jangan risau... biasa virus macam ni dia tak affect thumbdrive or external
7. lepas tekan next sampai habis tu biasanya laptop akan on and off dengan sendiri... jadi janganlah risau ye...
8. insyaAllah.. bila dah siap.. akan hilanglah masalah tu...
biasanya data-data yang sebelum tu tak akan hilang pun.. but to be safe especially assigment or apa-apa yang you all rasa important save la somewhere else first.. kalau tak okay dengan cara ni, barulah anda boleh fikir alternatif lain.. macam nak format ke.. tapi orang kata kalau format laptop ni nanti akan ambil space cpu.. betul ke??
9. oh jangan lupa.. tukar la password ym or pape la yang korang slalu chat tu.. jadikan password yang susah orang lain nak tiru.. eg: letak huruf kecil dan huruf besar, kombinasi dengan nombor..


notakaki: another tips.. sila la defragment laptop you all often.. selamat mencuba.. :)



heal my heart!

have you ever felt so lonely but yet you just want to stay alone? you thought that you could stay strong and fight the world on your own..  sometimes you thought that you don't want any help just because you don't want to burden others.. in reality, you do need some encouragement just enough for you to move on.. 

..The single hand that wipes your tears
during your failures
is much better 
than the countless hand
that come together to clap on your success..



you just need those comforting words came from those who cares.. you don't seek sympathy neither you seek  for attention.. despite of sharing with others what you're facing with, you rather to keep it to yourself.. you just want others to understand that you were broken momentarily.. you need some space for you, a clear air for you to breathe.. 


belief me.. you are perfectly well.. keep telling yourself that you're extremely a strong hearted person.. deep down you know you can overcome what ever obstacles that passes you.. because that's what you are... 

When Allah (God) creates you,
He chooses the most matured ovum from your mother,
and the strongest and perfectly well sperm from your father,
so, when ever you felt so weak..
just know that 
you are
both
strongest and most matured
and you are perfectly well in everything you do



eat well, smile often, live life to the fullest.. and keep moving forward..

when one door of happiness closes,
another opens,
but often we look so long at the closed door,
that we do not see the one which has opened for us..
(Hellen Keller)



footnote: Often we ask ourselves why am i different from others?? the answer is.. why do you have to be like others?? :)


July 18, 2011

Blog Cik Isma Berwajah Baru!

walaupun mula buat blog ni hujung tahun lepas.. tapi baru nak belajar cantik kan blog.. rajin nya blogger-blogger buat tutorial ye.. terima kasih kerana sudi mengembangkan ilmu anda! ni lah hasilnya selepas bertungkus lumus.. hahaha...
kalau orang tanya, penting ke tak seseorang tu kalau dia nak cantik kan blog ni kena tahu ilmu IT and computer ni... bagi aku jawapannye *ya... sangat perlu... reason wise.. aku sangat lah terkial-kial nak buat blog jadi macam ni... mungkin sesetengah orang akan kata.. *alah... kacang je nak buat ni...
well.. lain orang lain kepakaran nya.. sepatutnya kita berkongsi kepakaran yang kita ada... at least kalau tak tahu semua pun tahu sikit-sikit untuk semua kepakaran yang ada pun jadi la kan.. *mampu ke =.=??
nanti saya akan kongsi kan bidang yang saya tahu dalam blog ni... masih belajar nak buat link.. dah tahu caranya... cuma perlukan masa... hehehe..

sharing is caring... !! (",)


notakaki: silalah komen the new appearance of my blog.. boleh juga komen kat bawah post ni atau kat shoutbox (pandang kanan atas.. nampak ada perkataan shoutbox?? ye! klik di situ..) supaya blog saya lebih cantik lemak berkrim disukai ramai.. terima kasih di atas komen yang membina... sayang semua readers and followers! (^.~)






July 17, 2011

yay! dapat baby baru... :)

pagi ni mak telefon.. katanya arnab kat rumah beranak lagi.. 7 ekor... alhamdulillah... tapi seekor mati... :(
tinggal la 6ekor je... ramai orang geli ngan anak arnab ni.. lahir-lahir tak berbulu lagi... macam anak anj**** pun ada gak.. cuma small version.. hahaha
selain good news yang mak bagitahu.. ada jugak bad news.. seekor arnab dewasa dah hilang.. dia pun manja jugak... nama dia milo... dia gaduh dengan keke, merajuk lah tu.. terus tak balik-balik dah.. selalu pandai je balik sendiri... lepas seekor-seekor lagi hilang... sedih lah macam ni.. yang hilang tu yang manja-manja...

my newborn baby bunny :)

ade version lain la... ade tompok-tompok.. yang sebelum-sebelum ni tak ada yang macam tu..


notakaki: sanggup suruh along hantar gambar kat email.. sebab nak tengok.. entah bila la boleh balik kampung.. huhu T_T




macam2 ada..

sbnrnye byk sgt idea nk tulis kat blog... tp kjap rasa nak buat topik ni.. pastu rse nk buat topik lain plak.. xkan nk taip 2 ayat je.. pastu da publish kan? hmm.. nk la jugak cter pnjg ckit... ape ssh... buat je pape pun... ade aku kesah... hahahahaha..(sopan ckit boley x??!!)

topik 1: final year dinner
sebenarnya da lme nk buat entri ni.. tp xde motivation lg nk buat... yela... ble pk psl mlm tu mcm2 perasaan yg timbul... ble tgok pic mlm tu ramai yg dress mak oi... mantap2.. msti jd mlm terbaeeekkkk untuk korang... aku dress biase je.. tu pun da penat round bb cri bju tu... huhuhu... berkenan kat lain.. tp sbb saiz yg terover.. (bukan baju yg besar.. AKU LA!!!!) beli je la pe yg ade... huhu... nyesal plak beli baju tu.. T.T

xmo letak gmba org lain... nk letak gamba sdri je.. boley kan!!!

topik 2: global warming
aku xtaula korang ni perasan ke x.. ataupun kulit korang tu tebal xrase dunia ni makin panas... huhu... salah sape?? manusia la jugak... termasuk aku la tu!! adoi... panasnye skrg ni... tido mlm pun da xbpe lena sbb peluh2... pastu bgun pg skit kepala... oohhh... sgtla xbagus untuk aku... da telan aspirin pun xjalan weh... cmno nk buek tu???

kalau ais kat kutub utara ngan selatan tu da cair.. kat mne si beruang ni nk tggl??? habaq mai sat!!
so.. pe lg... masing2 kne sedar tanggungjawab masing... cintai alam sekitar ok!!! come on... aku serius ni...


topik 3: kalau kata i miss u kat kwn2 tu normal kan??
err... nape topik ni ek??? hehehe... aku bukan pe.. aku ni mmg slalu je pggil kwn2 aku syg ngan selamba nye... mmg aku syg la... as a friend kan... da pggil sayang tu perkara normal bg aku... klo stkt miss u tu lg la kan? tp mcm mne plak kalau ckp benda tu kat XY bukan XX?? pelik x?? bg aku biase je... kwn2 matric dlu yg msih aku contact n kamcing ngan aku... selamba je aku kata miss u... hahahaha... btol la rindu... lme xjmpe... hehe.. diorg pun faham.. i miss u all my true friend!! 



notakaki: byk plak cter hr ni ye... klo bosan xpyh bce... ade aku kesah??? lalalalala

Nk Kasut Sukan Baru!!

da 3tahun gak la aku beli kasut ni dan melanyak nye sesuka hati aku... kasut ni byk membantu dlm proses mengurangkan lemak2 yang bergayutan kat body aku ni kan... sila jgn bayangkan... hahahaha.. kasut ni sgt selesa... dan die mmg design untuk dibawa berlari...

ni la contoh running shoes..
tp kasut kat ats bukan kasut aku... huhuhu.. aku syg sgt kasut aku.. ade org beli kasut sama ngan mse aku beli... tp kasut die ok lg... ktenye aku ganas sgt... hmm mgkin la kot... nk beli mcm nike, adidas sume tu aku xmampu kot... org kata beli yg mahal2 ni tahan lme.. btol ke??? xtau la kan... ikut masing2 la... aku beli axel je... beli pun time discount... xslh aku, aku beli RM50++ mse tu... xingat la bpe...


ni la kasut aku... da menunggu masa untuk tercabut... huhu... tapi aku masih melanyak kasut ni seperti selalu... cuma da kurang selesa je la...

notakaki: ade x sespe nk sponsor sy kasut sport (running) yang baru??? huhuhuhu...

July 16, 2011

Impian tak kesampaian.. huhu

hari ni aku sangat sunyi... hanya bertemankan anak-anak kecil aku yang ada dalam akuarium ni je.. tu pun mereka tak buat bunyi pun... cuma ada bunyi air filter turun je.. housemate semua balik kampung.. cik ros pun dah balik kampung atap... huwaaa... sunyi je rasa kat rumah ni...
ingatkan hari ni boleh lah nak jalan-jalan tengok bunga kat putrajaya.. tahun lepas merasa juga pergi.. tahun ni macam tak kesampaian je.. esok hari last... susah kan kalau tak punya kenderaan sendiri... nak harapkan orang lain kena lah tunggu ada yang mengajak... masalahnya TAK ADA!.. *huhu

gambar floraria tahun lepas..
tahun ni katanya banyak bunga ros.. huhuhu.. dah lama tak dapat bunga... dapat tengok live and ambil-ambil gambar bersama cik bunga pun jadi la... tapi macam dah putus harapan je nak pergi.. boring lah nak pergi sendiri... nanti siapa nak tolong ambilkan gambar?? :D



notakaki: malam tadi tidur lambat.. bersihkan akuarium... sedih T.T senget dah tak ada.. nak buat macam mana.. dia tak makan pun.. nak dekat seminggu dah dia tak makan... kesian kat dia... anak-anak yang lain tu pelahap sangat... tabur makanan tak pernah nya ada lebih.. mesti habis kena baham.. sometimes, i wonder.. aku beli ikan ke beli harimau... huhu



July 15, 2011

jika aku seOrang VAMPIRE!!

hahaha... aku terikut-ikut sudah cerita the vampire diaries.. even in real life memang aku tahu sangat yang vampire like in that movie never exist... kalau in a scarier form mungkin la kot.. in Malaysia they call them PONTIANAK... errr... betul ke?? hahaha..
jika aku seorang vampire, aku mampu turn off kan what ever feeling yang aku tak suka.. let say, aku rasa aku suka kat sorang ni.. aku boleh turn off kan perasaan tu whenever i want.. kalau sedih, aku boleh off kan sedih tu.. kalau marah aku boleh offkan marah tu...
sebenarnya nak feature yang atas ni je.. yang compelled others tu aku tak nak la..
tapi in the end aku tak nak la suck other people's or animal's blood... yucksss... :P

tak nak lah letak gambar VAMPIRE yang scary tu kan.. dah malam-malam ni seram wei.. hahaha
hehe.. walaupun mustahil... kalau siapa-siapa nak jadi vampire ni jadi lah yang cute je.. jangan la scary sangat...  vampire tu mitos sahaja okay... jangan terbawa-bawa sangat dengan movies or drama ye~!


notakaki: mengarut je malam-malam ni... huhu... :D



Bersahabat kerana ALLAH!

entri kali ni bukanlah datang daripada idea sendiri.. tapi setelah berjalan-jalan di blog-blog lain.. tersentuh hati aku bila baca satu artikel ni... banyak blogger yang buat entri ni... tapi aku jumpa kat sini


sumber : Ukhuwah Islamiah (Dr Abdullah Nasir Ulwan)



Sahabat ketika gembira dan ketawa memang senang ditemui tapi berapa ramai dari kalangan sahabat kita yang sanggup menemani kita terutamanya apabila kita menghadapi kesusahan, mempunyai masalah, sanggup meluangkan masa dan tenaga demi membantu kita.Pasti tak ramai bukan.Sejujurnya bukan senang nak jadi sahabat sejati yang baik lebih-lebih lagi kita mempunyai pelbagai komitmen lain.Tapi, walau apa-apapun, kita mesti cuba untuk menjadi sahabat yang baik.


7 cara bersahabat kerana Allah


1.Memberitahu temannya bahawa dia kasih dan suka kepadanya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Jika seseorang kasih kepada seseorang maka hendaklah dia memberitahu temannya'
(HR Abu Daud)

2.Apabila berpisah dengan seseorang maka hendaklah dia mendoakan sahabatnya tanpa pengetahuannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap hamba muslim yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuannya pasti akan didoakan malaikat dengan berkata engkau juga akan mendapat seumpamanya'
(HR Muslim)


3.Sentiasa bermanis muka ketika berjumpa sahabatnya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Janganlah kamu meremehkan kebajikan sedikit pun , sekalipun   dengan berjumpa temanmu dalam keadaan wajah yang ceria'
(HR Muslim)

4.Segera bersalaman ketika bertemu dengan temannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap dua orang Islam yang berjumpa dan bersalaman pasti akan diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah'
(HR Abu Daud)

5.Amalan ziarah-menziarahi
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu menziarahi sesekali nescaya akan menambas kasih sayang antara kamu'

6.Memberi Hadiah
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang'
(HR Thabrani)

7.Membantu sahabat-sahabatnya dalam kesusahan
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Orang yang berjalan untuk menunaikan hajat sahabatnya lebih baik daripada orang yang beriktikaf selama 2 bulan'
(HR Hakim)




notakaki: to all my friends.. ukhuwah fillah abadan abada... (^.~).. ros jangan lupa bagi aku hadiah tau! hehe





July 14, 2011

sometimes YOU just don't know how to say NO !


kita pasti membantah in certain thing yang memang kita tak suka.. tapi kadang-kadang kita tak boleh nak halang diri daripada kata TAK NAK!.. terutama bila datang request dari mereka-mereka yang hidup dalam dunia kita setiap hari.. at the end of the day, kita akan tanya balik diri sendiri, ikhlas kah kita pada diri orang lain.. yang paling penting pada diri sendiri.. mungkin ada benarnya kata-kata kat dalam gambar ni kan? berkata ya tu hanya untuk menjaga hati atau nak mengelakkan masalah je..
selalu sangat menjaga hati orang, jadi persoalannya.. siapa pula yang menjaga hati kita?


Sincere words are not pretty.
Pretty words are not sincere.
The wise are not learned.The learned are not wise.
Tao Te Ching



renung-renungkan.. selamat beramal... :) <-- tiru ayat Prof Izzi



notakaki: just fight for your own right!





July 13, 2011

kucing yang tabah hatinya (so funny) :)


aku tak nak join wordless wednesday.. bukanlah aku boikot.. cuma aku tak mampu untuk tak berkata-kata walaupun untuk satu hari... hehehe.. ada aja benda aku nak story... hari ni tak nak cakap banyak pun kat blog ni.. just have fun with the video okay?



notakaki: credit to orang yang ambil video ni...i just love to share the happiness that i got with the readers here..


July 12, 2011

For my little brOther!

semalam berjalan-jalan di kedai buku popular tiba-tiba tertarik dengan satu buku ni... buku tu bukan untuk aku.. tapi untuk adik.. dengan niat nak improve kan english dia.. so.. i bought this story book.. hehe..



mula-mula buku tu dalam plastik.. but then macam menarik pula nak baca.. aku pun buka plastik dan baca terus.. cerita dalam buku tu menarik juga.. hopefully adik pun suka la juga nak baca... buku tu cantik sebab colourful sangat! and at the end of each story ada some pengajaran..

successful people read..


notakaki: To read is to fly: it is to soar to a point of vantage which gives a view over wide terrains of history, human variety, ideas, shared experience and the fruits of many inquiries.





July 11, 2011

you + me = us :)

The greatest thing you'll ever learn
Is to love and be loved in return.

love can not be describe by words alone.. there are many ways of showing it.. some might love if their partners whisper those 3 magical words to them everyday, some might love if they put actions to what they said, some also might showing it by getting jealous.. well.. people have various ways to express love.. i just want to show it this way to people that i love... :) 

before you came to my life, i was alone..
wandering on the world of my own..
doing things for no reasons


then you came in my life..
you bring along, hope..
and a new life..
a meaningful one!
saving me from the lonesome..


from there, we got to know each other..
we met a lot too..
sharing from a very simple matter..
until the biggest one..
did we miss anything??
i remember that time..
the first time you whisper to my ear saying 
you love me..


when things doesn't go the way we want it..
we do fight..
a lot too.. :)
but.. it does not last long..
it's either you or i that will give in
most of the time it's you.. :x


every time we fight,
i will feel bad about it..
that's when you came..
just to put the smile back on my face..
and just to hear me laughing..
so that we could laugh together.. :D


there were times i got myself in troubles..
not occasionally..
but constantly!! hihi..
i guess i have been used to trouble..
and i'm not afraid of it anymore..
cause' i knew you will be there
for me..


sometimes.. a third person came to our world..
for unsure reason..
both of us attended them calmly..
especially you.. <3


that's when i realized..
i don't really care if..
the fourth, fifth.. etc
came in our life..


cause i happen to know that..
in the end..
your eyes will always be looking
at me!


so..
at this very last moment..
i would like to share
the warmth of my love
with you..


and just let me love you..
the way i do..
whether you like it or not!!
just kidding.. :)
xoxo




'Whenever life seems to drift you away from me, 
I can't help but cry. 
You've grown to be such a part of me 
that without you life is no more than a desperate sigh. 
They do say love comes and goes, and to that I disagree. 
So, here's my hand, take it and don't let go of me.'


footnote: I don't fear insects or spiders. At great heights, I jump off, smiling. In the face of death I wink. But, when I look into your eyes, I'm in fear of how much I love you.

p/s: i always wanted to post an entry using lovebirds.. i just did!! :D



Masak Spagetti.. :)

okay.. yesterday masak spagetti tapi sampai sekarang ni bilik bau spagetti lagi walaupun spagetti nye dah habis dimakan oleh cik dan encik kawan-kawan... huhuhu...
jangan sedih sesiapa yang tak diundang untuk menjamah spagetti yang aku masak semalam... oleh kerana tak mengundang korang makan.. aku ajar cara nak masak je lah.. boleh kan?? hehehe

Bahan-bahan:
separuh bawang besar- dipotong dadu kecil (3mm x 3mm).. sila jangan guna pembaris.. agak-agak je dah le..
2 biji bawah putih - dicincang halus (kalau tak nak letak pun boleh!)
3 sudu besar marjerin
separuh capsicum (lada benggala) - dipotong dadu (1cm x 1cm)
separuh daging kisar RAMLY - tak kisah la ayam ke daging... ikut la kesukaan.. daging tu tunggu cair.. letak lah dalam peti sejuk yang non freezer about one hour before start masak..
separuh tin sos spagetti (saiz kecil) - aku selalu guna prego yang original.. ikutlah kalau nak guna brand lain.. :)
separuh tin tomato puree (saiz kecil) - beli je la brand apa-apa pun...
spagetti mi.. mi ni banyak jenis.. ikut suka la nak beli yang macam mana.. yang halus cepat sikit masak.. kalau susah and nak save budget.. pakai je mi maggie.. hahaha... jadi maggieti la.. bukan spagetti..
boleh juga nak tambah bahan lain:
- cendawan butang - dalam tin
- sosej

okay.. before start nak memasak.. pastikan bahan-bahan tadi sudah di check tarikh luput.. kalau beli bahan-bahan yang dalam tin tu pastikan tin tu tak kemik, tak karat etc.. bahan-bahan mentah pula pilihlah yang segar.. yang paling penting.. pilihlah yang ada tanda halal Malaysia punya...



Cara memasak sos spagetti:
1. basuhlah tangan bersih-bersih dulu.. baca bismillah.. hehe
2. pastikan semua bahan dah dibasuh bersih (jangan basuh guna sabun).. termasuklah daging kisar..
langkah berjaga-jaga.. amalkan kebersihan!!
3. panaskan periuk.. masukkan marjerin tadi (boleh je nak guna minyak.. tapi aku biasa guna marjerin..)
4. agak-agak marjerin dah cair dan dah panas, masukkan daging kisar tadi.. dan kacau.. kalau kering sangat.. tambah lagi sedikit marjerin.. goreng sehingga air kat daging tu hampir kering..
5. masukkan bawang putih dan bawang besar yang dah dipotong tadi.. kacau lagi..
boleh juga kalau nak masukkan sosej yang dah dipotong lepas ni
6. bila dah naik bau dan daging kisar tu pun dah tak mentah, masukkan sos spagetti dan tomato puree.. kacau lagi.. sehingga sebati.. haha.. aku suka ayat ni!
7. rasa garam and masam nye cukup tak.. kalau tak cukup tambah la secukup rasa.. kalau tawar.. tambah lah secubit dua garam.. kalau kurang masam tambah tomato puree.. ada orang suka masam-masam.. aku suka bersederhana je.. haha.. kacau lagi..
8. last sekali masukkan capsicum, dan cendawan butang.. (kenapa masuk last-last?? sebab nak biar rasa rangup ckit bila makan).. jangan risau capsicum tu tak pedas langsung!!
9. kacau lagi.. agak-agak cendawan dan capsicum tu dah masak.. angkat.. siap sudah sos spagetti!!!

Cara masak spagetti mi:
1. panaskan periuk..
2. masuk kan air.. biar air masak menggelegak...
3. masukkan spagetti mi yang dah dibasuh...
4. biarkan mi tu masak.. agak-agak da lembut.. warna pun da tukar warna krim.. boleh jugak rasa sedikit.. kalau tak kenyal tu maksudnya da masak la..
5. jangan overcooked.. nanti tak sedap..
6. bila dah masak.. angkat.. toskan air..
7. letak satu sudu marjerin.. gaulkan sebati.. just nak elak die melekat2.. jangan letak banyak sangat.. agak-agak lah...

boleh je nak modified.. tambah meatball or cheese.. ikutlah kesukaan masing-masing..

dah siap semua.. sila la makan.. jangan lupa baca doa makan dulu!!

SELAMAT MENCUBA!!
resipi yang aku bagi ni boleh 4-5 orang makan..



notakaki: terima kasih pada mereka-mereka yang sudi makan spagetti yang aku masak semalam.. :) kalau sedap puji.. kalau tak sedap masak sendiri !! hahaha





July 10, 2011

missing you.. T_T

have you ever asked yourself how can you miss somebody when you just met him a while ago? you just hope that he's there all the time.. soothing you with his thoughtful words.. 

where are you?? i miss you...
have you ever try to understand your partner when at one time he will not be there for you? even to answer your phone call or to reply your messages.. he might have thousands reason to not answering your calls.. it's just he can not find a way to tell you.. 



sometimes you think you've waited too long for his returns that you can not wait much longer.. that you understand but you don't really want to care any more.. 

i've waited your calls since..........

summer..

autumn..

winter..

spring!!
you're getting tired thinking that you're the only one who wants this relationship to work out.. tired of being the only one who care.. actually you're mad not because of the call he didn't answer nor the messages that he didn't reply.. you just miss the sweetness of your relationship..

why didn't it taste sweet like before?

you just longing to hear those words...........

i really miss you, i don't want to lose you..
i think of you each time my heart beats..



footnote: i just happen to miss someone so badly... but i don't know how to tell him.. :(