October 20, 2011

Handphone kau ori ke??

orait.. yang ni is dapat dari facebook.. so is just share kat sini lah... jom kita sama-sama check handphone kita.. pada yang baru nak pergi usha handphone boleh lah guna pakai ilmu ni...

BERHATI2 SEMASA BELI HP...

Untuk mengetahui status keaslian buatan telefon bimbit anda
► sila taip *#06#
► akan keluar IMEI [International Mobile Equipment Identity]
► semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8
... Contoh : 358671017470473
... Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 01


02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
08 atau 80: dari Germany = KUALITI SEDERHANA
01 atau 10: dari Finland = TERBAIK
00 atau 03 atau 04: dari kilang asal = SANGAT TERBAIK
13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI & MERBAHAYA






notakaki: check.. jangan tak check... handphone is punya imei series: 35638503-046666-3..  no ke 7 and 8 tu 03.. dari kilang asal la maknanya... :) 


p/s: is tak tahu boleh apply kat semua phone or sesetengah je.. tapi apa salahnya try.. tak rugi apa pun.. :)



6 comments:

don_apis said...

da check..04..terbaik...

Kazen said...

kalau leh chek lah mase nk membeli hp...kalau check pd hp yg dah ada mmg mnghampaknlah kalu x ori

ade2mama said...

henset aku da terang2 chia..sbb aku bli china heheh

ade2mama said...

henset aku apple jgk..cume aku bli china la..nk bli yg ori..kem salam jew duit xde uhuhuu

iSmaZuRina said...

apis: tahniah.. :)

kazen: boleh je nak check.. masa dah dapat handphone tu check la dpn kedai tu.. kalau dia auta tempeleng dia skali! hehehe

ade2 mama: kalau hp tu ok, xpela.. iphone dlm gmba ni bukan is punya.. is amik dlm google je gmba ni.. hehe:)

D_A said...

Ingatkan pakai iphone da..